www.ferospoj.cz :: Pilíř kotevní, s deskou a maticí (26.04.2024 - 16:58)

Spolehlivý obchodní partner pro dílnu a řemesla

Pilíř kotevní, s deskou a maticí

KOTEVNÍ PILÍŘ s deskou a maticí

Kotevní pilíř je vyroben z oceli a galvanicky zinkován, to zaručuje odolnost vůči korozi. Tento kotevní prvek se používá na již hotovou betonovou plochu. Díky nastavitelnosti patky však nevadí výškové rozdíly, které lze snadno dorovnat. Pokud nemáte zcela rovný podklad, pomocí šroubovací desky dorovnáte výškové rozdíly mezi jednotlivými styčnými body stavby. Samotná výška se pak nastaví jednoduchým šroubováním prodloužené matice. Kotevní pilíř je tvořen ze tří samostatních kusů - prvním kusem je vrchní deska 100 x 100 mm se šroubovicí M20 s levým závitem, druhým kusem je spodní deska 160 x 100 mm s přivařenou šroubovicí se závitem M20 pravým a třetím kusem je prodlužovací matice M20. Správným nastavením patky je možné dosáhnout výšky od 140 do 190 mm.

Použití pilíře

Nastavitelný kotevní pilíř se používá ke kotvení nosných sloupů a pilířů. V praxi se nejčastěji jedná o dřevěné trámky/hranoly pro konstrukci různých přístřešků, pergol, zahradních domků, parkovacích stání apod. Podle váhy dřevostavby a s ohledem na celkový počet vertikálně kotvených sloupů dřevostavby volíme celkový počet kotevních stanovišť.

Kotvení dřevěného sloupku

Montáž pilíře vyžaduje vrtání otvoru zespodu sloupu. Doporučujeme použít speciální hadovitý vrták do dřeva o průměru závitové tyče patky. Pilíř pak zasunete přečnívající částí závitové tyče do vyvrtaného otvoru. Zespodu pak přichytíte sloup ještě pomocí konstrukčních vrutů nebo konvexních hřebíků. Obyčejné vruty do dřeva nejsou vhodné z důvodu nedostatečné pevnosti, a proto doporučujeme použití těch konstrukčních/stavebních.

Montáž pilíře do betonu

Po správném a přesném vyměření místa instalace se samotný pilíř přikotví k podkladu. Kotvení k podkladu se provádí až po připevnění ke dřevěnému sloupu. Doporučujeme pilíř kotvit přímo do betonu, takže pokud máte na betonové desce/patce ještě dlažbu, je nutné prodloužit kotvení až do betonové části, samotná dlažba není pro pilíř dostatečnou oporou.

K montáži budete potřebovat vrták do betonu a kotevní materiál. Zde máte možnost volby:

Od způsobu kotvení se pak odvíjí pevnost spoje. Na mohutnější konstrukce a větší počet děr doporučujeme chemickou kotvu v kombinaci se závitovou tyčí (svorníkem) a matkou.

 

Více technických informací, cenové informace a dostupnosti produktu Pilíř kotevní, s deskou a maticí naleznete na našem e-shopu Obchodprodilnu.cz. Kliknutím na odkaz se dostanete přímo na produktovou kartu tohoto výrobku!