www.ferospoj.cz :: Zemní vrut s kruhovou objímkou, žárově pozinkovaný, výroba Asie (28.03.2024 - 20:08)

Spolehlivý obchodní partner pro dílnu a řemesla

Zemní vrut s kruhovou objímkou, žárově pozinkovaný, výroba Asie

Zemní vrut s kruhovou objímkou, žárově pozinkovaný, výroba asie

Zemní vrut s kruhovou objímkou je vyroben z oceli. Je ošetřen žárovým zinkováním, který chrání ocel před korozí, a tím prodlužuje životnost vrutu. Zemní vruty jsou ideálním řešením, jak jednoduše namontovat sloupky bez betonování.

Zemní vrut má kruhovou objímku, která je vhodná zejména pro kotvení dřevěných kulatin a tyčí, čemuž jsou přizpůsobeny i rozměry obruby. Zemní vrut má ostrou špičku a optimálně tvarovanou šroubovici. Jedná se o zemní vrut s kruhovým otvorem, s navařenými maticemi M8 nebo M16, které slouží pro ukotvení dřevěných tyčí, kulatin a sloupků. K ukotvení jsou vhodné šrouby se šestihrannou hlavou o velikosti M8 nebo M16 (podle navařené matice).

Pro pohodlné zašroubování je k dispozici otvor o průměru 18 mm na tyč. Zemní vrut s kruhovou objímkou je zejména vhodný pro usazování plotových sloupků, dopravních značek, reklamních tabulí či slunečníků, lze je použít i pro vyrovnání terénu pro stavbu.

Výhody zemních vrutů

Zemní vruty jsou rychlejší a čistější variantou betonových patek. Narozdíl od betonu je lze zatížit okamžitě po instalaci, nemusíte se tahat s pytli betonu, složitě ho míchat a v místě instalace bude pouze minimální nepořádek - není nutné kopat zeminu a zajišťovat její odvoz. Pomocí zemních vrutů lze vyrovnat stavbu i přes nerovnosti terénu. Vyhnete se také čekání na příznivé počasí, které je pro práci s betonem nezbytné, ale pro práci se zemními vruty není podstatné.

Použití zemních vrutů

Zemní vruty se používají pro kotvení dřevostaveb. Vhodné jsou především tam, kde dochází ke svislému zatížení (shora na vrut). Pro dynamicky namáhané konstrukce doporučujeme spíše použití kotevních patek. Zemní vruty se dají využít při montáži sloupků, při budování základů pro ochranná zábradlí, při kotvení přístřešků pro auta, zahradních domků, dětských hřišťpergol, teras, skleníků, dřevostaveb a při instalaci slunečníků, dopravních značek či reklamních tabulí. Mimořádně vhodné je použití zemních vrutů pro dočasné konstrukce, protože po demontáži je lze opakovaně používat. 

Do jaké zeminy použít zemní vruty

Obecně se použití zemních vrutů nedoporučuje tam, kde není zemina stabilní. Jedná se o trvale podmáčená území, písčité hlíny a nejrůznější navážky. Měkkčí půda lze řešit výběrem delších zemních vrutů, které budou sahat do větší hloubky. Nejvhodnější je však pevná rostlá zemina s nižším obsahem větších kamenů. Zemní vrut pak funguje na principu zhutňování okolní zeminy při zašroubování.

Návod na montáž zemních vrutů

Pro většinu aplikací postačí obyčejný roxor nebo instalační tyč. Zemní vrut otáčením postupně šroubujete do země a v průběhu kontrolujete kolmost k zemi a případně dorovnáváte. Pokud máte v půdě kameny, doporučujeme místo instalace předvrtat dlouhým vrtákem na vrtacím kladivu.

Montáž zemních vrutů je sama o sobě velmi jednoduchá, ale můžete si ji ještě zjednodušit. Využít můžete například i instalační kříž.

Pozor, zemní vrut s průměrem 60 mm (varianta 8520002) nelze zatočit klíčem, ale pouze roxorem.

Kotvení sloupků/kulatin k objímce

Aby byla třevěná kulatina pevně uchycena v objímce, je nutné ji pomocí spojovacího materiálu přikotvit. V objímce jsou připravené navařené matice o velikosti M8 nebo M16, které umožní použití metrických šroubů se šestihrannou hlavou.

 

Více technických informací, cenové informace a dostupnosti produktu Zemní vrut s kruhovou objímkou, žárově pozinkovaný, výroba Asie naleznete na našem e-shopu Obchodprodilnu.cz. Kliknutím na odkaz se dostanete přímo na produktovou kartu tohoto výrobku!